Image Alt

Witoorpenseelaapje

Callithrix jacchus

Witoorpenseelaapje

Het witoorpenseelaapje, ook bekend als het gewoon penseelaapje of witpluimoestiti (Callithrix jacchus), is een fascinerend zoogdier uit de familie van de klauwaapjes (Callitrichidae).

Kenmerken van het witoorpenseelaapje

Habitat en leefgebieden - Ze leven voornamelijk in de bomen van het dichte regenwoud in het noordoosten van Brazilië. Ze zijn zelden op de grond te vinden en kunnen zich snel verplaatsen door de bomen met hun klauwtjes.

Voortplanting - Vrouwtjes kunnen in hun vruchtbare periode met meerdere mannetjes paren. Na een draagtijd van ongeveer 150 dagen, krijgen ze meestal een eeneiige tweeling of soms zelfs een drieling. De vader en andere familieleden helpen mee met de verzorging van de jongen.

Voedsel - Hun dieet bestaat uit fruit, zaden, bloemen, nectar, eieren, kleine hagedissen en insecten.

Bijzonderheden

Uiterlijk - Ze hebben hun naam te danken aan de opvallende witte pluimen aan hun oren. Ze zijn een van de kleinste aapsoorten en wegen ongeveer evenveel als een pakje boter. Hun zwart-wit gestreepte staart kan tot anderhalf keer zo lang zijn als hun lichaam.

Gedrag - Een familiegroep bestaat uit twee tot dertien individuen. Er is vaak één vrouwtje dat zorgt voor de nakomelingen, en de vader neemt al snel de verzorging over zodat de moeder kan rusten. Andere groepsleden helpen ook mee met de verzorging.

Aanpassingsvermogen - Deze kleine aapjes zijn niet alleen aangepast aan het leven in het regenwoud, maar kunnen zich ook snel aanpassen aan stedelijke omgevingen, zoals parken en tuinen. Hun aanpassingsvermogen maakt ze tot een bijzondere soort binnen de primaten.

Adopteer een witoorpenseelaapjeTotaal: € -


Weetjes

Leefgebied: Noord-Oost Brazilië

Grootte: 18-20 cm

Gewicht: 300-360 gr

Leeftijd: 12-17 jaar

Voedsel: fruit, insekten, zaden

doezoo-etiket-logo

Hieronder een aantal foto’s die zijn gemaakt door bezoekers van DoeZoo.

Copyright DoeZoo – All rights reserved.