De rijstvogel is een charmant zangvogeltje dat behoort tot de familie van de prachtvinken (Estrildidae). Ze hebben een kenmerkende zwarte kop met witte wangen en een rood snaveltje. Hun bovenzijde en borst zijn blauwgrijs, en ze hebben een zwarte staart. De buik is lichtgrijs met een roze tint.
Habitat en leefgebieden - Oorspronkelijk komen ze alleen voor op Java en Bali, maar door ontsnapte dieren uit gevangenschap zijn er verwilderde populaties ontstaan in verschillende delen van de wereld, waaronder Sri Lanka, het schiereiland Malakka, de Filipijnen, Christmaseiland, Fiji, Mexico, Puerto Rico en de Verenigde Staten.
Nesten
- Het nest is een eenvoudige constructie gemaakt van droog gras. Deze wordt vaak aangetroffen onder daken en langs de dakranden van stedelijke gebouwen, of verscholen tussen struiken en in de toppen van bomen in landelijke omgevingen.
Het vrouwtje legt ongeveer 6 eieren, die na ongeveer 2 weken uitkomen.
Voedsel - De rijstvogel, die zijn naam dankt aan zijn voorkeur voor rijst, voedde zich oorspronkelijk met wilde rijst. Met de toename van rijstcultivatie op plaatsen zoals Java en Bali, is gecultiveerde rijst het primaire dieet van deze vogel geworden. Naast rijst consumeert de rijstvogel ook kleinere zaden van grassoorten, bloeiende gewassen en af en toe insecten.
Rode lijst - Helaas heeft de massale jacht op deze vogel voor de siervogelhandel geleid tot een enorme daling in aantallen, waardoor de rijstvogel als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN staat.
Geslachtsonderscheid - Het is moeilijk om het geslacht te onderscheiden bij rijstvogels. Mannetjes hebben een iets dikkere en rodere oogring en hun snavelbasis is wat meer gezwollen. De mannetjes zingen ook, terwijl de vrouwtjes dat niet doen.