De rode rattenslang (Pantherophis guttatus), ook wel korenslang genoemd, is een wurgslang die veel als huisdier wordt gehouden. Deze sierlijke, slank gebouwde slang kan maximaal 150 tot 180 centimeter lang worden.
De grondkleur van de rode rattenslang varieert van roodbruin tot strogeel en grijs. Op de rugzijde heeft hij verschillende hoeveelheden rode vlekken, omrand door zwart. Deze unieke vlekken strekken zich uit van kop tot staart en zijn voor elke slang verschillend.
De kop van de rode rattenslang is ongeveer zo breed als het lichaam en heeft vrij grote ogen met een ronde pupil. Tussen de ogen bevindt zich vaak een pijlvormige vlek.
De buikzijde van de slang is wit en vertoont vaak vierkante, zwarte vlekken die meerdere buikschubben beslaan en doen denken aan een schaakbordachtig patroon.
Habitat
en
leefgebieden
- De rode rattenslang komt oorspronkelijk voor in Noord-Amerika, maar wordt wereldwijd als huisdier gehouden.
Ze bewonen verschillende habitats, waaronder bossen, graslanden en moerassen.
Voortplanting
- Het vrouwtje legt 12 tot 20 eieren. Deze eieren worden meestal in rottende planten gelegd. De warme en vochtige omgeving van rottende planten is ideaal voor het uitbroeden van de eieren.
Na ongeveer 80 dagen komen de eieren uit. De ouders zorgen niet voor hun jongen, en het vrouwtje vertrekt zodra ze de eieren heeft gelegd.
Voedsel - In het wild jaagt de rode rattenslang voornamelijk op knaagdieren, zoals ratten, muizen en gerbils. Soms vangen ze ook vogels en hagedissen.
What's in a name - De rode rattenslang wordt ook wel korenslang genoemd. Maar 'korenslang' is een foute vertaling van de Engelse naam 'corn snake', oftewel maisslang. Het is niet helemaal zeker waarom de slang een maisslang wordt genoemd. Vermoedelijk komt dit doordat de slang vaak wordt gezien in de buurt van graanopslagplaatsen, waar hij jaagt op muizen en ratten die geoogste mais eten. Er wordt ook wel gezegd dat de maisslang zo wordt genoemd omdat het kenmerkende, bijna geruite patroon van de buikschubben van de slang lijkt op de korrels van bonte- of Indiase mais.
Camouflage - Bijzonder aan de rode rattenslang is dat ze een verbluffend camouflagevermogen hebben. Hun kleurrijke patronen en vlekken helpen hen zich te verbergen tussen de bladeren en takken van hun natuurlijke omgeving. Dit maakt ze tot meesters in het onopgemerkt bewegen door hun leefgebied.
Geweldige klimmer - De rode rattenslang is een uitstekende klimmer. Hij heeft sterke, flexibele spieren en gespecialiseerde schubben op zijn buik, waardoor hij moeiteloos bomen en andere verticale oppervlakken kan beklimmen.