Image Alt

Hudson eekhoorn

Tamiasciurus hudsonicus

Hudson eekhoorn

De Hudsoneekhoorn, ook bekend als de Amerikaanse rode eekhoorn (Tamiasciurus hudsonicus), is een kleine eekhoornsoort die voornamelijk in Noord-Amerika leeft. Deze soort is vernoemd naar de Hudsonbaai in Canada en heeft een opvallend rode vacht.

Kenmerken van de Hudson eekhoorn

Habitat en leefgebieden - De soort komt voor in Canada en de Verenigde Staten. Ze leven voornamelijk in naaldbossen, omdat hun voedselbronnen daar het meest voorkomen.

Voortplanting - De voortplanting van de Hudson eekhoorn kent twee periodes per jaar, in het voorjaar en in de zomer. Tijdens deze periodes is er één dag waarop het vrouwtje bereid is om te paren. Het mannetje zal het vrouwtje gedurende deze dag achtervolgen totdat zij hem accepteert als partner. Na de paring verliezen beide partners snel hun interesse in elkaar en het mannetje speelt geen rol in de opvoeding van de jongen.
De draagtijd van de Hudson eekhoorn is gemiddeld vijf tot zes weken. De worpgrootte kan variëren van twee tot acht jongen, met een gemiddelde van drie jongen.
De jongen worden blind en naakt geboren, en hun ogen en oren zijn gesloten. De oren zijn naar achteren geklapt.

Voedsel - De Hudson eekhoorn is een alleseter en zijn dieet bestaat voornamelijk uit naaldboomzaden, maar ook andere zaden, noten, bessen, bloemen, en soms zelfs vogeleieren en jonge hazen.

Bijzonderheden

Paddenstoelen - De Hudson eekhoorn kan enkele soorten paddenstoelen eten die voor mensen giftig of zelfs dodelijk kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is de vliegenzwam, die bekend staat om zijn helderrode hoed met witte stippen.

Territoriaal - De Hudsoneekhoorn heeft een groot territorium en vertoont territoriaal gedrag.

Verschil met de eekhoorn in Nederland - In Nederland komt van nature maar één eekhoornsoort voor: sciurus vulgaris, ook wel de gewone eekhoorn genoemd. Deze eekhoorn heeft opvallende oorpluimen, vooral zichtbaar in de winter, terwijl de Hudson eekhoorn deze niet heeft.
De Hudson eekhoorn is over het algemeen kleiner dan de gewone eekhoorn.
De Hudson eekhoorn staat bekend om zijn grotendeels rode vacht, terwijl de vachtkleur van de gewone eekhoorn kan variëren van zwart tot gelig, met allerlei tinten rood en bruin daartussen.

Beide soorten vertonen territoriaal gedrag, maar de Hudson eekhoorn heeft een groter territorium en kan agressiever zijn in het verdedigen ervan.

Adopteer een Hudson eekhoornTotaal: € -


Weetjes

Leefgebied: naaldbossen van de Verenigde Staten en Canada

Grootte: 27-38 cm

Gewicht: 200-250 gr

Leeftijd: 5 jaar (wild), 10 jaar (gevangenschap)

Voedsel: zaden, bessen, bloemen, eieren

doezoo-etiket-logo

Hieronder een aantal foto’s die zijn gemaakt door bezoekers van DoeZoo.

Copyright DoeZoo – All rights reserved.