Image Alt

Groene leguaan

Iguana iguana

Groene leguaan

De groene leguaan (Iguana iguana) is een grote hagedis, die tot twee meter lang kan worden, waarbij de staart twee derde van de totale lichaamslengte beslaat. De groene leguaan is meestal groen van kleur, maar kan ook andere kleuren aannemen.

Kenmerken van de groene leguaan

Habitat en leefgebieden - De groene leguaan komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en op sommige Caribische eilanden. Hij leeft voornamelijk in regenwouden en is een boombewoner. Ze zijn vooral te vinden in vochtige gebieden en verblijven graag in takken langs de waterkant.

Voortplanting - De voortplantingstijd vindt plaats in het droge seizoen. Het dominante mannetje paart dan met verschillende vrouwtjes. Tijdens de paartijd krijgen de mannetjes een oranje kleur.
De vrouwtjes zetten de eieren af in ondergrondse tunnels. Een vrouwtje zet jaarlijks enige tientallen eitjes af. Een legsel bevat tussen de 9 en 71 eieren. Deze komen na minimaal 65 dagen uit waarna de juvenielen verschijnen.

Voedsel - De groene leguaan eet voornamelijk vegetarisch. Als volwassen dieren eten ze vooral bladeren, maar hun dieet kan ook fruit en bloemen omvatten. Jongere exemplaren eten soms ook insecten, maar naarmate ze ouder worden, neigen ze meer naar plantaardig voedsel.

Kenmerken van de groene leguaan

Communicatie - Ze communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal, zoals kopknikken en krabbewegingen.

Grootte - De groene leguaan kan een indrukwekkende lengte bereiken. Volwassen exemplaren kunnen tot twee meter lang worden, waarbij de staart ongeveer twee derde van de totale lichaamslengte beslaat. Deze grootte maakt de groene leguaan tot een van de grootste soorten leguanen.

Stekelkam - De groene leguaan is gemakkelijk te herkennen aan de karakteristieke, sterk vergrote ronde schub onderaan de achterzijde van de kop. Daarnaast zijn de keelwam en de geprononceerde stekelkam op de rug een duidelijk onderscheid. Vooral de halsstekels zijn erg lang. Deze stekelkam loopt van de nek tot aan het einde van de rug en kan bij mannetjes tijdens het paarseizoen een heldere oranje kleur aannemen. De kam speelt een rol in de thermoregulatie en is ook een belangrijk kenmerk voor visuele communicatie tussen leguanen.

Adopteer een groene leguaanTotaal: € -


Weetjes

Leefgebied: tropisch regenwoud

Grootte: tot 2 meter

Gewicht: 1,5-4 kg

Leeftijd: 8 jaar (wild), 20 jaar (gevangenschap)

Voedsel: bladeren en fruit

doezoo-etiket-logo

Hieronder een aantal foto’s die zijn gemaakt door bezoekers van DoeZoo.

Copyright DoeZoo – All rights reserved.